Onderhoud glaswerk/glasservies

Onderhoud van glaswerk/glasservies is eenvoudig. Glaswerk reinigen in de vaatwasser is geen probleem. Het water mag niet warmer dan 60°C zijn. Gebruik bij voorkeur het glasprogramma en een mild reinigingsmiddel. Zet de glazen zo stabiel mogelijk in de korf zodat beweging of wrijving niet mogelijk is. Een lichte helling van het glas maakt het mogelijk om spoelwater weg te laten lopen. Sterke reinigingsmiddelen en extreme hitte in de vaatwasser zorgen ervoor dat afdrukken in kleur en goud- en platinadecoraties snel vervagen. Spoel bedrukte glazen met de hand en een mild afwasmiddel.

Kristal en dik glas kunnen slechts lauw gereinigd worden. Leg bij handmatig afwassen nooit twee of zelfs meerdere glazen in de spoelbak, omdat ze anders krassen. Daarna direct droogwrijven. Let er bij kelkglazen op dat u de steel niet draait tijdens het drogen van de kelk. Zo eenvoudig is onderhoud van glaswerk/glasservies!

Onderhoud porselein

De meeste schade bij het onderhoud van porselein ontstaat bij het in- en uitruimen van de vaatwasser, dus zorg er bij het vullen voor dat beweging en wrijving uitgesloten is.

Let verder goed op de instructies van de fabrikanten van vaatwassers.

Porseleinen kan veilig worden gebruikt in de magnetron.

Onderhoud bestek

Let er bij het onderhoud van bestek (zilver/rvs (edelstaal)) op dat etensresten nooit opdrogen, daardoor kunnen vlekken ontstaan. Gebruikt bestek altijd onmiddellijk grondig schoonmaken en afdrogen. Let er bij het onderhoud van bestek op dat zilver en staalbestek niet samen wordt afwassen. Het zilver kan worden bekrast door het hardere staalbestek en het staalbestek kan gaan roesten. 

Roestvrijstalen bestek dat in de vaatwasser vlekkerig is geworden, kan gereinigd worden met een niet-schurend reinigingsmiddel voor staal. Verzilverd bestek en zilver kunnen niet permanent vanaf het begin worden beschermd. Behandel vlekken met beschermende schoonmaakproducten van Stardust. Doe om vliegroest te voorkomen bij rvs bestek een balletje aluminiumfolie in het bestekrekje van de vaatwasser. Dit voorkomt vrijwel altijd de roestvlekjes van vleigroest. (Vliegroest: metaaldeeltjes van legere metalen die zich afzetten o rvs en gaan roesten.)

Bewaar uw zilver in een speciaal daarvoor uitgeruste bestekcassette of bedek het met speciaal geïmpregneerde viltdoeken. De beste verzorging is veelvuldig gebruik en de daaraan verbonden schoonmaak: zilveren bestek mag in de vaatwasser nooit samen met roestvrijstalen bestek om mogelijke galvanische corrosie te voorkomen.

Reinigen textiel

Let bij het reinigen van textiel op de reinigingsinstructies van elk textielstuk. Deze aanwijzingen geven de maximaal toegestane behandeling bij het wassen, bleken, drogen, chemisch reinigen en strijken.

Wassen

Het symbool bestaat altijd uit een wastobbe en ten minste een andere aanduiding. Het getal in het waslabelsymbool geeft de maximale temperatuur van het wasprogramma aan. Deze mag niet overschreden worden. Het balkje onder de wastobbe betekent dat u een wasprogramma voor tere weefsels moet kiezen, bijvoorbeeld met spoelstop. Een wastobbe met een hand betekent dat u het textiel met de hand moet wassen; het mag niet in de wasmachine. Bij een doorgestreepte wastobbe mag u het textiel niet zelf wassen maar moet u het chemisch laten reinigen.

Bleken

Bleken - alleen toegestaan bij wit linnen - wordt beschreven door een 'driehoek'. Bevat de driehoek de letters 'CI' dan is een chloorbleekmiddel toegestaan. Bij een doorgestreepte driehoek mag geen chloor worden gebruikt.

Drogen

Het symbool van een wasdroger is een 'cirkel in een vierkant'. De twee punten in dit symbool betekenen dat het textiel in de wasdroger op de hoogste temperatuur mag, bij één punt mag het textiel ook in de wasdroger maar dan op een lagere temperatuur. Is het symbool doorgestreept, dan vereist het textiel droging aan de lucht, het is dus niet geschikt voor het drogen in een droogtrommel.

Chemische reiniging/stomerij

Wanneer het textiel chemisch gereinigd moet worden, wordt dit gesymboliseerd door een 'cirkel'. De letters zijn bestemd voor professionele stomerijen. Ze weten daardoor welke oplosmiddelen gebruikt mogen worden. Staat er een lijn onder de cirkel dan geeft dit aan dat het textiel door de professionele stomerij bijzonder voorzichtig moet worden behandeld. Een doorgestreepte cirkel geeft aan dat het textiel niet chemisch gereinigd mag worden.

Strijken

De instructies voor het strijken worden gesymboliseerd door een 'strijkijzer'. Punten geven de temperatuurinstelling aan. Drie punten betekenen de hoogste temperatuur, twee punten een middelmatige temperatuur, en één punt staat voor strijken op een lage temperatuur. Een doorgestreept strijkijzer betekent dat u het textiel niet mag strijken.

Ritsen in textiel dienen te worden gesloten tijdens het wassen, het buigen van de spiraal is dan niet mogelijk. Bedrukt textiel dient binnenstebuiten gewassen te worden, zodat de mooie kleuren niet worden aangetast door de wrijving.

Het op de juiste manier reinigen van textiel zorgt voor een langere levensduur van uw kostbare textiel.

Eerste hulp bij vlekken

Bier: sterke biervlekken met zeep en alcohol.

Bloed: snel weken in koud gezouten water. Voor hardnekkig vuil: herhaal dit proces meerdere keren. Niet-wasbare weefsels met een doek gedrenkt in alcohol.

Ei/eiwitten: vlekken eerst laten drogen en dan uitborstelen. Eiwitvlekken koud wassen, dus laat het ei niet stollen door warmte.

Vet: week de vlek met vloeibaar wasmiddel, daarna normaal wassen.

Marker/pennen: bevochtigen met een spons met gedenatureerde alcohol of nagellakremover, daarna normaal wassen (niet geschikt voor Acetatstoffen!).

Gras: de vlek niet onmiddellijk spoelen met water! Dit maakt het alleen moeilijker te verwijderen. De vlekken beter licht deppen met spiritus, vervolgens warm zeepsop.

Koffie/thee: als in de koffie of thee melk zit, dan eerst uitspoelen met koud water, vervolgens met wasmiddel gecombineerd met vlekkenzout wassen.

Kauwgom: textiel in de diepvries leggen om de kauwgom te laten uitharden. Dan kan de kauwgom gemakkelijk verwijderd worden.

Make-up: week in ammoniakoplossing (5 ml in 500 ml water), daarna goed uitspoelen en normaal wassen.

Fruit: spoel met koud water en wassen met een bleekhoudend wasmiddel. Voor hardnekkige vlekken weken in een glycerinoplossing (1:1 glycerol/warm water).

Olie/vet: hardnekkige vlekken, te behandelen met een ontvetter, daarna normaal wassen. Als het een niet-wasbare stof betreft, kan het nuttig zijn talkpoeder, aardappel- of maïsmeel op de vlek te strooien en dan af te borstelen.

Rode wijn: onmiddellijk zout op de vlek strooien en tot 30 minuten laten inweken, daarna normaal wassen.

Chocolade: de chocolade laten drogen en vervolgens voorzichtig van het oppervlak schrapen. Met sop voorbehandelen en daarna normaal wassen.

Schoenpoets: verwijder zorgvuldig met terpentine.

Zweetranden: zweetvlekken kunnen het beste gewassen worden met water en azijn. Zweetvlekken op leer behandelen met een verdunde ammoniakoplossing en afspoelen met lauw water.

Vocht/schimmel: vochtvlekken op het linnen in verdunde azijn of zure melk dopen, daarna normaal wassen.

Teer: behandelen met glycerine en naspoelen met helder water.

Tomatensaus: voorbehandelen met glycerineoplossing (1:1 glycerol/warm water), daarna normaal wassen.

Was: kaars- en wasvlekken kunnen verwijderd worden door vloeipapier op de vlek te leggen en met een heet strijkijzer hierover te strijken (let op de maximale temperatuur van het te strijken textiel).

Water: watervlekken zijn te behandelen door wrijven met een lauw mengsel van een deel alcohol en twee delen water, dan strijken, afhankelijk van de stof of het materiaal.

Pinterest